Przewodniki po prywatności

Usuń zdjęcia z iPhone'a bez utraty kopii iCloud

Jeśli usługa Zdjęcia iCloud synchronizuje Twoją bibliotekę, usunięcie zdjęcia na iPhonie zazwyczaj powoduje usunięcie go ze Zdjęć iCloud i innych synchronizowanych urządzeń. Nie testuj tego na ważnym zdjęciu. Najpierw sprawdź, która funkcja iCloud jest aktywna i czy masz zweryfikowaną kopię.

Zaktualizowano 3 minuty czytaniaPrzez zespół VaultBolt

Najpierw sprawdź, czy Zdjęcia iCloud są synchronizowane

Otwórz Ustawienia, dotknij swojego imienia, a następnie iCloud i Zdjęcia. Jeśli opcja Synchronizuj tego iPhone'a jest włączona, biblioteka Zdjęć zostanie zsynchronizowana z iCloud i innymi urządzeniami korzystającymi z tego samego konta Apple. W tej konfiguracji usunięcie z iPhone'a oznacza usunięcie biblioteki, a nie tylko oczyszczenie pamięci lokalnej.

Apple twierdzi, że zmiany i usunięcia dokonane w Zdjęciach iCloud dotyczą wszystkich urządzeń. Usunięte zdjęcie zwykle pojawia się w folderze Ostatnio usunięte przez 30 dni, gdzie można je odzyskać. Po okresie odzyskiwania lub jeśli usuniesz go tam wcześniej, może zostać trwale usunięty. Nie polegaj na tym folderze tymczasowym jako planie tworzenia kopii zapasowych.

Użyj opcji Optymalizuj pamięć iPhone'a pod kątem miejsca

Jeśli głównym powodem usuwania zdjęć jest zwolnienie pamięci iPhone'a przy jednoczesnym zachowaniu biblioteki, zaznacz opcję Optymalizuj pamięć iPhone'a. Dzięki tej opcji oryginały w pełnej rozdzielczości są przechowywane w iCloud, a wersje oszczędzające miejsce mogą pozostać na urządzeniu. Oryginał można pobrać w razie potrzeby, pod warunkiem dostępności konta i sieci.

To nie jest przycisk usuwania przeznaczony tylko dla urządzenia. Zdjęcie pozostaje reprezentowane w Twojej bibliotece i może nadal zajmować trochę miejsca lokalnego na podglądy lub dane w pamięci podręcznej. Zachowanie pamięci zależy od urządzenia i biblioteki. Sprawdź Ustawienia i Pamięć iPhone'a po włączeniu optymalizacji i poczekaj na zakończenie przesyłania lub pobierania przy niezawodnym połączeniu.

Wyłączenie synchronizacji to inny wybór

Apple umożliwia wyłączenie Zdjęć iCloud na jednym urządzeniu. Instrukcje pomocy mówią, aby najpierw pobrać oryginały, jeśli chcesz mieć lokalne kopie w pełnej rozdzielczości, a następnie wyłączyć opcję Synchronizuj tego iPhone'a w ustawieniach Zdjęcia iCloud. Gdy synchronizacja tego urządzenia jest wyłączona, późniejsze zmiany na innych urządzeniach nie będą już z nim synchronizowane.

Przeczytaj uważnie monit przed wybraniem opcji takiej jak Usuń z iPhone'a. To sformułowanie może spowodować usunięcie lokalnych kopii z urządzenia; nie oznacza to jednak, że utworzono nowe, niezależne archiwum. Jeśli potrzebujesz zdjęć w trybie offline, wybierz opcję pobierania i poczekaj, aż oryginały będą dostępne, zanim odłączysz lub usuniesz cokolwiek.

Bezpieczniejsze kroki, zanim cokolwiek usuniesz

Zrób krótką listę kontrolną przed większym porządkiem: potwierdź konto Apple, sprawdź ustawienia synchronizacji Zdjęć iCloud, sprawdź, czy przesyłanie zostało zakończone i zidentyfikuj drugą kopię wszystkiego, co ważne. Jeżeli przenosisz wybrane zdjęcia do innej aplikacji, przed usunięciem źródła otwórz zaimportowane pliki i potwierdź, że są kompletne.

Najpierw wypróbuj proces z nieistotnym obrazem. Usuń go tylko wtedy, gdy wiesz, gdzie pojawia się usunięcie, a następnie zaznacz opcję Ostatnio usunięte i inne urządzenie korzystające z tej samej biblioteki. Ten mały test może wykazać, czy pracujesz ze zsynchronizowaną biblioteką, czy z kolekcją dostępną tylko na urządzeniu, zanim zaryzykujesz niezastąpione zdjęcia.

Jeśli zdjęcie już zniknęło

Sprawdź Ostatnio usunięte w Zdjęciach i, jeśli to możliwe, na iCloud.com/photos. Jeśli element tam jest i okno odzyskiwania jest otwarte, wybierz Odzyskaj. Sprawdź także, czy zalogowano się na właściwym koncie Apple i czy synchronizacja zdjęć iCloud została zakończona. Brakująca miniatura może oznaczać opóźnienie synchronizacji lub zoptymalizowany oryginał, który należy pobrać.

Jeśli elementu nie ma na liście Ostatnio usunięte i nie istnieje niezależna kopia zapasowa, unikaj resetowania urządzenia lub powtarzania zmian ustawień. Poszukaj kopii w kopii zapasowej komputera, udostępnionym albumie, załączniku wiadomości lub innym urządzeniu, które nie było synchronizowane. Opcje odzyskiwania Apple zależą od tego, co zostało włączone przed usunięciem; nikt nie może obiecać odzyskania danych po trwałym usunięciu bez pozostawienia kopii.

Często zadawane pytania

Jeśli usunę zdjęcie z iPhone'a, czy zostanie ono usunięte z iCloud?

Jeśli dla tej biblioteki włączono Zdjęcia iCloud, Apple twierdzi, że usunięcie zdjęcia powoduje usunięcie go również z innych urządzeń korzystających ze Zdjęć iCloud.

Jak zaoszczędzić miejsce na iPhonie bez usuwania zdjęć?

Zaznacz opcję Optymalizuj pamięć iPhone'a w ustawieniach Zdjęć iCloud. Przechowuje oryginały w iCloud i może przechowywać mniejsze wersje urządzeń, w zależności od synchronizacji i dostępności konta.

Czy wyłączenie Zdjęć iCloud powoduje usunięcie mojej biblioteki w chmurze?

Wyłączenie synchronizacji jednego urządzenia powoduje zmianę tego, co jest synchronizowane z tym urządzeniem. Postępuj zgodnie z aktualnymi instrukcjami Apple i uważnie przeczytaj każde potwierdzenie; jeśli potrzebujesz lokalnych kopii w pełnej rozdzielczości, najpierw pobierz oryginały.

Źródła

Zespół VaultBolt
Tworzymy zaszyfrowaną przechowalnię zdjęć dla iPhone'a i iPada. Sprawdzamy instrukcje Apple z aktualną dokumentacją wsparcia Apple i przewodnikami aktualizacji, gdy zmienia się iOS.

VaultBolt

Twoje rzeczy. Zamknięty.

Pobierz VaultBolt na iPhone'a i iPada lub zobacz dokładnie, jak to działa w interaktywnym skarbcu demonstracyjnym.

Download on theApp Store